Άγγελος Βάζας
There are no translations available.

Συνέντευξη απο τον Αντιπρόεδρο του Ελληνοκονγκολέζικου Επιμελητηρίου

Άγγελος Βάζας Αντιπρόεδρος του Ελληνοκονγκολέζικου Επιμελητηρίου

Αδελφοποίηση Δήμων και Επιμελητηρίων

Κύριε Βάζα, ποιος ήταν ο λόγος της επίσκεψής σας στα Γρεβενά;

Η επίσκεψη στο Δήμο Γρεβενών είχε ως σκοπό τη διερεύνηση της περίπτωσης αδελφοποίησης των δύο Δήμων, του Δήμου του Μπαρουμπού του Κονγκό και του Δήμου Γρεβενών.

Ο Δήμαρχος του Μπαρουμπού, Hyppolite Nzita Mpongi, δεν ήρθε να ζητήσει χρήματα, ούτε να ζητιανέψει, όπως κατά κάποια δημοσιεύματα υπονοήθηκε. Αντίθετα, ήρθε να ζητήσει αδελφοποίηση , διότι υπάρχουν προγγράματα στην ευρωπαική ενωση ,από την Ευπωπαικη Τράπεζα και από την Παγκόσμια Τράπεζα τα οποία δίνονται σε Δήμους Ευρωπαικους , και σε αδελφοποιηση με Δήμους τρίτων χωρών της Αφρικής, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Με τον τρόπο αυτό, δύνεται η δυνατότητα να εκτελέσουν έργα τα οποία είναι είτε δρόμοι, είτε αποκομιδή απορριμμάτων , με τεχνογνωσία που έχει κάποιος Δήμος ή μια Νομαρχία και που όλοι οι Δήμοι στην Ελλάδα έχουν, ενώ αυτοί στο Κονγκό την έχουν ανάγκη. Μπορεί να αγοράσουν εξοπλισμό , που σημαίνει να πάρουν απορριμματοφόρα, κάδους, συστήματα, τα οποία θα παρθούν από την Ελλάδα ή από οπουδήποτε κρίνει ο Δήμος.

Για παράδειγμα, εάν ο Δήμος Γρεβενών ασχοληθεί και εμπλακεί σε προγράμματα αποκομιδής απορριμμάτων , θα αγοραστούν απορριμματοφόρα, κάδοι και θα χρειαστεί να πάνε κάποιοι τεχνοκράτες στο Δήμο κάτω να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους του Κονγκό. Όλα αυτά είναι χρήματα τα οποία παίρνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που σημαίνει ότι ο Δήμος θα ωφεληθεί, οι κάτοικοι θα ωφεληθούν.

Είχατε , επίσης, μία συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Γρεβενών.

Ναι, βεβαίως, και αυτός είναι ο δεύτερος λόγος της επίσκεψης μας, η αδελφοποίηση και των Επιμελητηρίων. Έχουμε ιδρύσει στο Κονγκό το Κονγκοέλληνικό Επιμελητήριο με την επωνυμία CONGREC. Πρόεδρος είναι ο Δήμαρχος του Μπαρουμπού, αντιπρόεδρος και υπεύθυνος για την Ελλάδα είμαι εγώ, που είμαστε και τα ιδρυτικά μέλη, και στόχος είναι να ενημερώσουμε τους Έλληνες επιχειρηματίες ότι το Κονγκό είναι ένα κράτος που όπως είπα στο Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών όπου παρουσιαστήκαμε, θέλει υγειήνα ελληνικά προιόντα ! Οι ανάγκες τους λοιπόν , αφορούν σε όλα τα είδη. Εάν μπούμε σε ένα σουπερ μάρκετ , ότι έχει το θέλουν και αυτοί, αν μπούμε σε ένα πολυκατάστημα , ότι έχει το θέλουν και αυτοί. Θέλουν ότι έχει ένα μαγαζί με καλλυντικά, που σημαίνει ότι τα πάντα χρειάζονται. Και φυσικά δεν εννοώ να τους τα δώσουμε τζάμπα.

Άρα , οι έμποροι οι Κονγκολέζοι πρέπει να έρθουν σε επαφή με τους Έλληνες επιχειρηματίες και να αρχίσει η διαδικασία των εξαγωγών από την Ελλάδα. Οι άνθρωποι εκεί έχουν πλούσιο υπέδαφος για να εξαγάγουν, αλλά οι Έλληνες επιχειρηματίες δεν είναι στο επίπεδο ώστε να εξορύξουν χαλκό για παράδειγμα ή να κάνουμε εξορύξεις πετρελαίου. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά. Η δουλεία μας θα είναι να τους δώσουμε τεχνογνωσία όσον αφορά σε αυτό που είπαμε με τον Δήμο, και οι επιχειρηματίες, οι βιοτεχνίες ή βιομηχανίες που θέλουν να εγκαταστήσουν τη μονάδα τους εκεί ή παράρτημα της μονάδος. Συγκεκριμένα, να σας πω ότι υπάρχει μια μονάδα από την Κρήτη η οποία παράγει μαρμέλαδες, μέλι και γλυκά. Η Κυρία η οποία είχε την παραγωγή αποφάσισε να κατεβάσει τα μηχανήματα της κάτω και να τυποποιεί εκεί προκειμένου να έχει χαμηλό κόστος. Επίσης, δίνονται κίνητρα για τεχνογνωσία που αφορά στην κτηνοτροφική παραγωγή. Δηλαδή, κάποιος που έχει αγελάδες και γνωρίζει τη διαδικασία πώς να αυξήσει το κοπάδι και να το οργανώσει, να του δώσουν 500 γελάδια σαν αρχή και 5000 στρέμματα . Αυτό αφορά σε οποιαδήποτε γεωργική ή άλλη μορφή παραγωγής. Η ζήτηση αφορά σε χοιρινά και μοσχάρια, αλλά δεν χρησιμοποιούν το πρόβατο, λόγω του κλίματος.

Με το επιμελητήριο Γρεβενών σε ποιο σημείο βρίσκεστε;

Έχουμε προγραμματίσει με τον κύριο Νίκο Ράμμο, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, να κάνουμε παρουσίαση σε επιχειρηματίες. Ετοιμάζουμε, επίσης, σαν Επιμελητήρια , την αδελφοποίηση όπως έχουμε ξεκινήσει και με το Επιμελητήριο της Έδεσσας και της Ξάνθης. Είχαμε μια θετική ανταπόκριση από το Επιμελητήριο Γρεβενών και από το Δήμο και από τους υπόλοιπους Δήμους που προανέφερα.

Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Βάζα.

Κι εγώ σας ευχαριστώ.

 
GREECECONGO

Newsletter Subscription

Subscribe to our mailing list in order to receive updates about our activities in Congo.

ADVERTISEMENTS
Banner
Banner
Banner
Created byPixelweb :: Web Solutions