Κονγκολέζικη Κουζίνα
There are no translations available.

Τρόφιμα και πιάτα του Κονγκό

Λιγότερο από το 2% του εδάφους καλλιεργείται και αυτό βασικά για την τοπική κατανάλωση. Οι άνθρωποι μαζεύουν λοιπόν φρούτα, μανιτάρια, μέλι όπως και κρέας από κυνήγι και ψάρι. Καμιά φορά πουλάνε αυτά τα προϊόντα στις τοπικές αγορές, ή στις άκρες των δρόμων.

Η γεωργία και η συγκομιδή παρέχουν πολλά λαχανικά όπως το καλαμπόκι, το ρύζι, τη μανιόκα, τη γλυκοπατάτα, το φυστίκι, η μπανάνα, η ντομάτα, η κολοκύθα και μια ποικιλία από μπιζέλια και φασόλια, καθώς και πολλά φρούτα.

Τα κονγκολέζικα γεύματα έχουν ως βάση αμυλούχα μείγματα, κάτι σαν χυλός, που το μαγειρεύουν με διάφορους τρόπους. Το μείγμα αυτό μπορεί να πάρει τη μορφή πάστας, περίπου σαν ζυμαρικό δηλαδή, είτε σαν πουρές, που γίνεται από μανιόκα, η τέλος από αλεύρι καλαμποκιού γνωστό ως "Φουφού" ή "Ουγκάλι". Η "Φουφού" λοιπόν πλάθεται σε στρογγυλά μπαλάκια και συνήθως βράζεται μέσα σε πικάντικη σάτλσα.

Μιας και το ψωμί είναι δυσεύρετο, χρησιμοποιούν ως υποκατάστατο του την μανιόκα, ένα είδος δικής τους ζύμης, η οποία πωλείται στους δρόμους όλης της χώρας.

Ένα ακόμα δημοφιλές πιάτο είναι η Λουτίμα, ψητές μπανάνες, που φτιάχνεται από ένα συγκεκριμένο είδος μπανάνας αυτό των Αντιλλών (που καταναλώνεται πολύ από τους Κονγκολέζους). Οι γλυκοπατάτες, που επίσης γίνονται ψητές και σε ορισμένα μέρη της χώρας τις αναμιγνύουν και με φιστίκια, ενώ το ρύζι αναμιγνύεται συχνά με φασόλια.

Γενικά τα αμυλούχα μείγματα συνοδεύονται κυρίως από χόρτα και λαχανικά. Γνωστά είναι και τα μανιτάρια της οικογένειας Λούμπα, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά και ως υποκατάστατο του κρέατος. Παρόλο που στην πραγματικότητα ο όρος χορτοφαγία τους είναι σχεδόν άγνωστος πολλά γεύματα καταναλώνονται χωρίς κρέας για οικονομικούς λόγους.

 

τηγανιτά ψάρια

Μία γυναίκα που μεταφέρει μπανάνες

Το ψάρι από τον ποταμό, τους παραποτάμους και τις λίμνες είναι γενικά στο μενού, είτε ψημένο στο φούρνο ή στη φωτιά, βρασμένο, τηγανισμένο για άμεση κατανάλωση, είτε παστωμένο για μετέπειτα κατανάλωση. Συχνά παρουσιάζονται ως liboke (maboke), τυλιγμένα σε φύλλο μπανάνας. Επίσης μικρή κατανάλωση γίνεται στην κατσίκα. Η mwambe (moambe) είναι μια κοινή προετοιμασία του κοτόπουλου, σε μια σάλτσα από φιστίκια (αντί του φοινικέλαιου, όπως σε άλλες χώρες). Τα έντομα (κάμπιες, ακρίδες) καταναλώνονται ευρέως. Στη δύση, συναντάμε και τις cossa-cossa (γαρίδες).

Οι σάλτσες αυτών των πιάτων αποτελούνται συνήθως από τις ντομάτες, κρεμμύδια, και τοπικά αρωματικά. Η γεύση δίνεται από το φοινικέλαιο, το αλάτι και τις κόκκινες ή τις πράσινες πιπεριές. Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή ποτά είναι και η μπύρα.

Λίστα με κονγκολέζικα τρόφιμα

 

Είδος Πιπεριάς Pili Pili (ώριμες και άγουρες)

Γαρίδες και σκουλήκια σε σουβλάκι, ακρίδες στην σχάρα

  • Moambe, σάλτσα ή ένα πιάτο που παρασκευάζεται με μια σάλτσα συνήθως από το περικάρπιο (χωρίς σπόρους) του φοίνικα ξηροί καρποί, τα φρούτα του φοινικέλαιου στην Αφρική (Elaeis guineensis) δέντρο στα δυτικά της Κεντρικής Αφρικής.
  • Chikwanga, μανιόκα, μαγειρεύονται και αποθηκεύονται σε φύλλα μπανάνας, σκούρο σε κάποια μέρη της χώρας, σχεδόν λευκό σε άλλα μέρη.
  • Fufu, κολλώδεις πάστας πιάτο από αλεύρι μανιόκας. Πρόκειται για ένα βασικό πιάτο είναι όπως το ρύζι ή πατάτες. Υπάρχουν διάφορες συνταγές, όπως τα φασόλια Loso Madesu na και το ρύζι.
  • Sombe ή Mpondu, βρασμένα φύλλα μανιόκας, λιωμένα και μαγειρεμένα
  • Ndakala, μικρά αποξηραμένα ψάρια
  • Pili Pili, καυτερή πιπεριά, σερβίρεται με σχεδόν τα πάντα, έστω και περιστασιακά ξηρά και πασπαλίζουμε πάνω από τα φρούτα
 
GREECECONGO

Newsletter Subscription

Subscribe to our mailing list in order to receive updates about our activities in Congo.

ADVERTISEMENTS
Banner
Banner
Banner
Created byPixelweb :: Web Solutions