Οι Γλώσσες του Κονγκό
There are no translations available.

Σε γλωσσικό επίπεδο, αυτή η πρώην βελγική αποικία αποτελεί μια από τις πιο πολύγλωσσες χώρες στην Αφρική. Πράγματι, στο Κονγκό υπολογίζονται περίπου 221 γλώσσες κατ 'εκτίμηση δηλαδή μια γλώσσα για κάθε 190 000 άτομα. Ωστόσο από αυτές, οι 186 γλώσσες ανήκουν μόνο στην ομάδα των Μπαντού και μιλιούνται από το 80% του πληθυσμού του Κονγκό. Οι υπόλοιπες γλώσσες ανήκουν στην ομάδα της Νιλοτικής φυλής.

 

Αυτή η εξαιρετικά μοναδική γλωσσική πολυφωνία ομαδοποιείται σε τρεις βασικές συνιστώσες: Οι τοπικές γλώσσες ονομαζόμενες εθνοτικές γλώσσες(ή Κονγκολέζικες γλώσσες), Οι εθνικές γλώσσες(συνολικά τέσσερις) και τέλος η επίσημη γλώσσα (γαλλικά),αυτές είναι:

  • Kικόνγκο
  • Λινγκάλα
  • Σουαχίλι
  • Tσιλούμπα

Οι γλώσσες αυτές έχουν ένα ευρύτερο ακροατήριο, μεγαλύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη επέκταση σε εθνικό επίπεδο χάρη της γενικής αυτοδιοίκησης , της δικαιοσύνης, δημοτικών σχολείων, των μέσων ενημέρωσης και τέλος χάρη του ευαγγελισμού στα διάφορα δόγματα.

Οι τέσσερις εθνικές γλώσσες διαιρούν τη χώρα σε τέσσερις κύριες γλωσσικές περιοχές:
  • Σουαχίλι ή Kισουαχίλι ομιλείται ως δεύτερη γλώσσα από περίπου εννέα εκατομμύρια άνθρωποι στις ανατολικές περιοχές, ιδιαίτερα στην Κατάνγκα, Κίβου, και τις περιοχές των "Μεγάλων Λιμνών στα ανατολικά ( Στην Κένυα και την Τανζανία).
  • Λινγκάλα είναι η μητρική ή δεύτερη γλώσσα των περίπου 8,5 εκατομμυρίων ανθρώπων στην πρωτεύουσα (Κινσάσα), καθώς και τμήματα της Μέσης και της Άνω Κονγκό (όπως και στην διπλανή Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία).
  • Kικόνγκο, με δύο εκατομμύρια ομιλητές, χρησιμοποιείται κυρίως στην επαρχία Κάτω - Κονγκό και Μπάντουντου (όπως και στην διπλανή Αγκόλα).
  • Tσιλούμπα (ή Λούμπα-Kασάϊ) ομιλείται από περίπου έξι εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο το Νότο και κυρίως στις δυο περιοχές του Κασάϊ.

Αυτές οι ευρέως ομιλούμενες γλώσσες επιβλήθηκαν πριν από τον αποικισμό και χρησιμοποιούνται σήμερα ως μητρικές γλώσσες και ως δεύτερες γλώσσες από τουλάχιστον 30 εκατομμύρια Κονγκολέζους (από 75% έως 80% του συνολικού πληθυσμού του Κονγκό). Οι εθνικές γλώσσες: Λινγκάλα, Σουαχίλι και Kικόνγκο, η ιστορία τους είναι πρόσφατη και συνδέεται με αυτή του αποικισμού του Κονγκό. Το πλεονέκτημα τους, ιδίως η Λινγκάλα και Σουαχίλι, είναι ότι παίζουν πραγματικό ρόλο ως ενδιάμεσες γλώσσες. Όσο για την Tσιλούμπα, είναι μια γλώσσα που χρονολογείται από το XV αιώνα και συνδέεται περισσότερο με τις μεγάλες κοινότητες που τη μιλούν: Οι Μπαλούμπα στην Ανατολική Κασάϊ και οι Μπένα-λουλούα στα δυτικά.

Γαλλικά : η επίσημη γλώσσα

Οι παράγραφοι 7 και 8 του άρθρου 4 του συντάγματος σχετικά με τις γλώσσες. Το άρθρο 7 αναφέρει ότι Kικόνγκo, Λινγκάλα, σουαχίλι και Tσιλούμπα είναι "εθνικές γλώσσες", ενώ τα γαλλικά είναι η (μόνη) επίσημη γλώσσα.

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα (ή εθνοτική γλώσσα) σε οικογενειακές σχέσεις, και τις εθνικές (- Kικόνγκο, Λινγκάλα, σουαχίλι και Tσιλούμπα) στην αστική ζωή γενικότερα: επιχειρήσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, την εκπαίδευση (προσχολική και σχολική), τύπος, ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Για όσους ξέρουν γαλλικά, η χρήση αυτής της γλώσσας τους δίνει αυτόματα πρόσβαση σε όλους τους τομείς της εξουσίας και της γνώσης. Αφού στην πραγματικότητα, τα γαλλικά παραμένουν γλώσσα του κράτους.

 
GREECECONGO

Newsletter Subscription

Subscribe to our mailing list in order to receive updates about our activities in Congo.

ADVERTISEMENTS
Banner
Banner
Banner
Created byPixelweb :: Web Solutions